ЗАШТО СТАРОМ ГРАДУ ТРЕБА ПРОЈЕКТ "СТАЗА"

Презентација пројекта “Старограска заједница добрих суседа - СТАЗА” одржана је давнег. септембра 2016. године у Свечаној сали Градске општине Стари град. . Том приликом је госпођа Елвира Барбара Саваде, председницом удружења Сениор Еxпертен Сервице представила немачки модел хуманог старења, као и активности организације БАГСО – Немачког националног удружења организација за треће доба које окупља 114 невладиних организација и заступа преко 13 милиона старијих грађана Немачке.На жачост, надлежни нису показали спремност да се СТАЗА реализује...Зашто?

Примена модела Заједнице добрих суседа на Старом граду

Ггоспођа Елвира Саваде је представила немачки модел хуманог старења, као и активности организације БАГСО – Немачког националног удружења организација за треће доба које окупља 114 невладиних организација и заступа преко 13 милиона старијих грађана Немачке.

Господин Симеон Бабић, директор Фондације за хуману старост „Др Лаза Лазаревић“, говорио је о сарадњи Фондације са удружењима из Немачке која траје већ десет година и о могућностима примене модела Заједнице добрих суседа на Старом граду.

Идеје које смо презентирали 2016 гдине наишле су на подршку иј веома активно учешће председника кућних савета и представника станара који су изразили спремност да се активно укључе у пројекат што је и суштина овог модела. Предвиђено је да прва фаза пројекта траје шест месеци. 

У Музеју Народног позоришта, крајем децембра исте године реализовали смо предновогодишње дружење са станарима, где им је господин Симеон Бабић, директор Националне фондације за хуману старост „др Лаза Лазаревић“ говорио о разлозима повезивања Фондације и Народног позоришта, Лази Лазаревићу као лекару Народног позоришта и Београдском читалишту као иницијатору оснивања Народног позоришта 1868 године. 

Станарима се тада такође обратио и директор Музеја Народног позоришта господин Драган Стевовић који је упознао госте са поставком Музеја и причао о планираним активностима. Пригодан концерт одржао је господин Живојин Велимировић.

Остаје уверени да пројект Староградске заједнице СТАЗА са свим сервисима и активностима које са собом носи, може значајно приближити генерације која данас живе у централној градској општини Београда - по немачком моделу међугенерацијске сарадње и пружити нашелом добу још једну шансу да дода живот  годинама.