ВУКОВ ЋИРИЛИЧНИ КАЛЕНДАР, НАШ ПОКЛОН ДЕЦИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

ВУКОВ ЋИРИЛИЧНИ КАЛЕНДАР НА ПОКЛОН

НАШ ПОКЛОН ДЕЦИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, У САРАДЊИ ФОНДАЦИЈЕ И КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ И СЛУЖБЕНОГ ГЛАСНИКА СРБИЈЕ

Календар је настао сарадњом Београдског читалишта, и Удружења „Култура ћирлице“, уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију и Управе за школе Косовске Митровице. Вуков ћирилични календар за 2018 годину је штампао Службени гласник.У њему су Вук и његов круг великана српског и европског духа. Они су се нашли заједно у најпросвећенијем делу Европе и подржали Вукову борбу за српски језик и најједноставније писмо на свету.

На насловној страни календара је Вукова порука “Пиши као што говориш а читај као што је написано.“ Вук и Свети Сава нашли су се тако са децом Космета као духовни творци усмености и писмености српског народа који су иза себе оставили живу и делотворну традицију. И једног и другог уверење је било да људске вредности, ма где стваране, не могу пропасти ма на какве препреке наилазили.

Само духом и разумом је могуће то премошћавати, јер по њиховом уверењу, сви људи, народи и појединци имају права на сопствени идентитет и као такви сви заједно могу да граде и чине просвећену васељену.