ТРАГОМ ЗНАМЕНИТИХ СРБА У НЕМАЧКОЈ
Сајам књига 2019, Београд

Пројект Трагом знаменитих Срба у Немачкој

Изложба коју су посетиоци Сајма књига 2019 у Београду могли да погледају до 27 октобра део је Пројекта "Трагом знаменитих Срба у Немачкој .

Цео пројекат и изложбу реализовали су Национална фондација за хуману старост "Лаза Лазаревић" и централни савет Срба у Немачкој уз подршку Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором, Министарство културе и информисања и Хемофарм фондација.

Симеон Бабић, директор Фондације за хуману старост "Лаза Лазаревић", напоменуо је да Лазаревић оставио неизбрисив траг између српског и немачког народа."Одлучили смо се да кренемо у пројекат у којем ћемо између осталог осветлити чињеницу да је Гете учио српски језик да би превео 'Хасанагиницу'. Изложба о Лази Лазаревићу је почетак тог пројекта како би трећа генерација Срба у Немачкој упознала великане свог рода који су живели у тој земљи", рекао је Бабић.


Олга Красић Марјановић казала је да изложбу о Лази Лазаревићу чини 11 плаката на којима су представљена писма, медицинске забелешке и литерални рад великана српске културе.

"Изложбом смо испратили Лазаревића од његових првих дана у Шапцу, па све до одласка у Немачку и боравка у Берлину", казала је Красић Марјановићева.